Daňové novinky 2018

Je lízing ohrozený?

Silvia HallováSilvia Hallová

Rozsudok Súdneho dvora EÚ a slovenský návrh novely zákona o DPH môžu priniesť právnu neistotu do lízingových zmlúv s opciou kúpy

Rozsudok Súdneho dvora EÚ („SD EÚ“) C-164/16 Mercedes-Benz môže priniesť významnú zmenu v posúdení momentu zdaniteľného plnenia z pohľadu odvodu DPH v prípadoch finančného lízingu s opciou kúpy tak pre prenajímateľov ako aj pre nájomcov.
 

Rozsudok Mercedes-Benz

V uvedenom rozsudku SD EÚ rozhodoval o tom, či lízingovú zmluvu s opciou kúpy, kedy nájomca môže, ale nemusí nadobudnúť vlastníctvo k predmetu nájmu najneskôr zaplatením poslednej splátky (nájomca odloží rozhodnutie, či predmet nájmu nadobudne alebo vráti prenajímateľovi), možno považovať z pohľadu DPH za dodanie tovaru v zmysle článku 14 ods. 2 smernice DPH alebo za dodanie služby v zmysle článku 24 ods. 1 smernice DPH. 

V zmysle článku 14 ods. 2 smernice DPH sa za dodanie tovaru považuje lízingová zmluva, ktorá spĺňa nižšie uvedené charakteristiky:

  • lízingová zmluva obsahuje výslovne doložku prevodu vlastníctva k predmetu nájmu prenajímateľom na nájomcu
     
  • z predmetných ustanovení zmluvy objektívne vyplýva, že vlastníctvo k tovaru má prejsť na nájomcu automaticky, ak plnenie zmluvy bude mať normálny priebeh až do konca jej trvania.

SD konštatoval, že lízingová zmluva s opciou kúpy nespĺňa podmienky dodania tovaru v zmysle vyššie uvedeného článku, nakoľko podľa SD EÚ druhá podmienka nie je splnená.

Avšak, SD EÚ uviedol výnimky z takéhoto posúdenia, na základe ktorých by sa odovzdanie predmetu nájmu prenajímateľom nájomcovi na základe lízingovej zmluvy s opciou kúpy považovalo za dodanie tovaru, ak by z lízingovej zmluvy vyplývalo, že i) súčet zmluvných splátok zodpovedá trhovej hodnote tovaru vrátane nákladov financovania a ii) uplatnenie opcie nie je podmienené úhradou značnej dodatočnej sumy.

V nadväznosti na vyššie uvedené, SD EÚ rozhodol, že v prípade, ak by sa uplatnenie opcie kúpy k predmetu nájmu (vzhľadom na finančné podmienky lízingovej zmluvy) zdalo v skutočnosti jedinou ekonomicky racionálnou voľbou, ktorú by mohol nájomca uskutočniť, odovzdanie predmetu nájmu nájomcovi na základe lízingovej zmluvy s opciou kúpy by sa považovalo za dodanie tovaru a nie za dodanie služby. Uvedené rozhodnutie by teda znamenalo, že DPH povinnosť by sa odviedla v momente odovzdania predmetu finančného lízingu a nie postupne v splátkach
 

Návrh novely zákona o DPH

Súčasná pripravovaná novela zákona o DPH reaguje na spomínaný rozsudok SD EÚ  vypustením pravidla (príslušná veta sa vymaže) pri cezhraničných finančných lízingoch, pri ktorom poskytovateľ/nadobúdateľ prispôsobí zdaňovanie predmetného lízingu v závislosti od toho, ako sa táto transakcia posúdi podľa zákona o DPH platného v členskom štáte prenajímateľa/nájomcu. 
Z nášho pohľadu však návrh novely zákona o DPH nedostatočne reflektuje závery spomínaného rozsudku, čo môže viesť k právnej neistote, nakoľko aj vypustením pravidla o cezhraničných finančných lízingoch možno na základe novely zákona o DPH ako aj zo zaužívanej praxe vykladať opciu kúpy za dodanie služby a nie za dodanie tovaru. Uvedený výklad ustanovenia vyplýval z dôvodovej správy k novele zákona o DPH s účinnosťou od 1.1.2008, ktorá vložila uvedené ustanovenie do zákona o DPH. 

V prípade, ak zámerom zákonodarcu bolo reflektovanie záverov vyššie uvedeného rozsudku do zákona o DPH, môže uvedenú situáciu zákonodarca riešiť (i) upravením návrhu novely zákona o DPH, v ktorom priamo ustanoví, že za dodanie tovaru sa považuje aj odovzdanie predmetu nájmu na základe lízingovej zmluvy s opciou kúpy alebo (ii) vydaním metodického pokynu alebo usmernenia k existujúcemu § 8 ods. 1 písm. c) zákona o DPH, ktorou vysvetlí nový výklad tohto ustanovenia v nadväznosti na tento rozsudok.